dijous, 18 de desembre del 2014

Curiositat: les targetes


Avui explicarem una nova curiositat. Tothom coneix què és una targeta groga o una targeta vermella. Però què sancionen realment? Per què els colors de les targetes són groc i vermell? Quan van aparèixer en el futbol? Qui va ser l’impulsor de la idea de sancionar amb targetes d’aquest color? Intentarem respondre a aquestes preguntes.

Quan mirem un partit de futbol veiem com el col·legiat sovint fa ús de les targetes per sancionar accions dels jugadors. Sabem que la targeta és una mena d’advertència i que la vermella implica l’expulsió del jugador al qual se li treu i la sanció d’aquest jugador que no podrà jugar el següent partit o següents partits segons la gravetat de l’acció. Si un jugador veu dues targetes grogues en un mateix partit suposa la seva expulsió i la sanció de no poder jugar el següent matx. Si un jugador acumula 5 targetes en diferents partits, també haurà de descansar. Però què diu realment el reglament al respecte?

En relació a la targeta groga, un jugador serà amonestat si:

  • És culpable de conducta antiesportiva
  • Desaprova a l’àrbitre amb paraules o gestos.
  • Intenta impedir o retardar que es reprengui el joc, o no respecte la distància reglamentària de 9,15 en les faltes.
  • Surt i entra del terreny de joc sense permís.


En relació a la targeta vermella, un jugador serà sancionat amb targeta vermella i expulsat si:

  • És culpable de joc brusc greu ( amb la pilota en joc ) o conducta violenta ( si no està en joc ).
  • Escup a un rival o a qualsevol altra persona.
  • Impedeix una ocasió de gol amb la mà, o amb una entrada que mereix un tir lliure o un penal.
  • Utilitza llenguatge o fa signes grollers o ofensius.
  • Rep dos targetes grogues en un mateix partit.




Altres accions sancionables: 
  • Mans: El jugador ha de tocar la pilota amb les mans de forma intencionada. En aquest cas l’àrbitre haurà de valorar si és la ma que va a la pilota o ve d’un refús involuntari.
  • Conducta antiesportiva: Ha de castigar-se, com a mínim, amb targeta groga. Es considera conducta antiesportiva fer una falta de forma temerària, una falta tàctica per impedir un contraatac, intenta enganyar a l’àrbitre simulant una agressió o distreu a un rival 
  • Joc perillós: Quan per exemple es colpeja sense voler un jugador rival.


Per què va sorgir la idea de les targetes? Abans de la seva existència era difícil sancionar un jugador perquè a vegades es donava el cas que no s’assabentava si el col·legiat l’havia amonestat. Però l’any 1966 va significar un abans i un després en l’arbitratge. Va ser durant la copa del món de la FIFA i el seu protagonista va ser un àrbitre molt important de l’època, l’anglès Ken Aston

Un bon dia tornava a casa seva en cotxe i es va aturar en un semàfor. Mirant-lo fixament se’n va adonar que els colors del semàfor eren molt senzills d’entendre, eren universals. Si veus el color groc, t’has de preparar per aturar-te; si veus el vermell, t’has d’aturar sí o sí. Per què no aplicar-ho al futbol? Podia esdevenir una forma senzilla i universal d’amonestar els futbolistes. Tothom sabria el significat de la sanció: jugadors, públic, seguidors,...I dit i fet, es va inventar les targetes. Quina idea més senzilla i més pràctica. Targeta groga per amonestar i vermella per expulsar. Com aplicar el reglament o si el col·legiat té un bon criteri a l’hora de treure-les, això ja és un altre debat.

Imatge 1 extreta de desmotivaciones.es
Imatge 2 extreta de eltiempo.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada