divendres, 27 de febrer del 2015

Curiositat: el xiulet


Avui explicarem una nova curiositat. Tothom sap que l’àrbitre utilitza el xiulet per assenyalar qualsevol infracció que es produeixi, aturar el joc, donar ordre perquè es xuti una falta, determinar quan s’acaba el partit,... Ens és mot familiar la senyal sonora del xiulet dins d’un partit. Però ha sigut sempre així? Com s’ho feia un àrbitre si no disposava de xiulet? Quan el va començar a utilitzar?

Com deia, ens és molt familiar veure un col·legiat amb el xiulet a la boca fent-lo sonar per assenyalar una infracció, donar permís perquè es xuti una falta, etc... Però no sempre ha sigut així. Antigament l’àrbitre utilitzaven mocadors per cridar l’atenció dels jugadors. Ens sembla impossible, però era així. Estava clar que no funcionava massa bé perquè si un jugador està disputant la pilota, no pot mirar l’àrbitre per saber que està marcant amb els mocadors. Era necessària alguna eina per tal que el futbolista sentís un soroll i així sabés que alguna cosa estava assenyalant el col·legiat. 

Així apareix el xiulet, un objecte senzill, però que és tremendament necessari per arbitrar un partit. L’any 1878 és quan un àrbitre va fer servir un xiulet en un partit per primera vegada i 136 anys després es continua fent així. Bon invent oi?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada