divendres, 5 de juny del 2015

Curiositat: els primers equips de futbol


Com a curiositat parlarem una mica del futbol en els seus orígens i la seva expansió. Ja vam explicar en el seu moment com va sorgir aquest esport, on té els seus orígens i qui el va inventar. Però volem explicar alguna cosa més.

Els primers equips de futbol no eren com els coneixem avui en dia. Tothom tenim el nostre equip al cap, format per jugadors professionals amb fitxes astronòmiques. També podem ser simpatitzants, socis o seguidors d’altres equips més modestos, com el Girona F.C., també integrat per futbolistes professionals amb uns sous més discrets. Però els equips de futbol no sempre han sigut professionals.

Els primers equips estaven formats per estudiants, futurs empresaris, militars, funcionaris,... Així el futbol va adquirir força popularitat i el van començar a jugar els obrers a les fàbriques. Doncs bé, encara que no ens ho sembli, aquí està l’origen del futbol professional. Què passava si un obrer mentre jugada es lesionava? Era un problema per ell i per la fàbrica perquè no podia treballar. Així que mentre la fama d’aquest esport anava creixent, els futbolistes van entendre que havien de cobrar diners per jugar perquè era un risc si després no podien treballar. Així va ser com la FA anglesa va reconèixer el professionalisme en l’any 1885.

Un cop professionalitzat, cada país, cada continent, va començar a desenvolupar el futbol d’una manera diferent segons les característiques físiques dels seus jugadors, les condicions del camp, la manera d’entendre’l. Hi ha diversos exemples al respecte. Anglaterra preferia un joc més físic o directe perquè disposava de terrenys de joc enfangats. Brasil va exprimir les condicions tècniques i físiques dels jugadors mulats. Altres països suramericans com Argentina practicaven un joc amb tècnica, control, perquè jugaven en camps secs i durs. I així successivament.

A partir d’aquí el futbol es va convertir en el que és ara, l’esport rei. Tothom el coneix, milions de persones el practiquen. Hi ha alguns països com Estats Units o Xina on tenen altres esports prioritaris, però tret d’algunes excepcions, és l’esport més popular.

A diferència d’aquells primers equips d’empresaris, ara molts clubs professionals són societats anònimes esportives, i poden ser propietat d’un magnat, d’una empresa, etc..
Com es financien? D’on treuen els recursos econòmics per poder tenir un equip professional amb jugadors que tenen fitxes professionals? Doncs bàsicament de tres fonts:
  1. Drets de televisió.
  2. Contractes amb patrocinadors, publicitat i amb merchandising.
  3. Recaptació per taquilla i explotació de l’estadi amb locals annexes, visites al camp o al museu,...


Així s’ha passat d’obrers que practicaven futbol a jugadors com David Beckham que era el jugador que més cobrava del món amb més de 36 milions d’euros anuals, dels quals la majoria eren per publicitat.

Com ha canviat tot oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada