dimecres, 15 d’octubre del 2014

Curiositat: La pilota i la porteria

La porteria:
Continuarem amb la secció de curiositats i ho farem amb un nou capítol dedicat a la porteria de futbol. Tots sabem què és una porteria, que és diferent si parlem de futbol sala, futbol 5, futbol o futbol 11. Però com és una porteria en el futbol professional? Quant medeix? De què està fabricada? Quin és l'origen de la porteria?

Com vam fer amb la pilota, intentarem resoldre aquestes qüestions. Les porteries de futbol professional tenen unes mesures específiques que poden resultar estranyes. De llarg (de pal a pal) medeixen 7,32 metres, mentre que d'alçada fan 2,44 metres. Però perquè precisament 7,32 metres de llarg? Doncs perquè el futbol el van inventar els anglesos (un altre dia parlarem de l'origen del futbol) i per tan les mesures són la traducció al sistema mètric de les fixades en el segle XIX pels britànics. A finals del segle XIX, al 1863, es van fixar, entre d'altres coses, les dimensions de les porteries. Doncs bé, en principi, eren dos pals separats per 8 iardes. No hi havia travesser. Aquestes 8 iardes, traduïdes al nostre sistema mètric fan els 7,32 metres que hem dit abans.


Però no va ser fins 2 anys més tard que es va fixar el travesser. No era un tercer pal com el coneixem avui en dia, sinó que era una corda situada a uns 5,5 metres d'alçada que unia els dos pals. Uns anys més tard es va fixar l'alçada que coneixem avui dia, els 2,44 metres.

Els pals de les porteries i el travesser estan fabricats de fusta, metall o uns altres materials homologats. Avui en dia els pals solen ser rodons o el·líptics, però també serien vàlids els pals quadrats o rectangulars (mal record pels culés la final de la Copa d'Europa del 31 de maig de 1961 que enfrontava el Barça i el Benfica, coneguda com la final dels pals quadrats perquè van repel·lir un munt de remats clars de la davantera blaugrana i el conjunt barceloní va acabar perdent per 3 gols a 2; però això és un altre tema).

Per últim, hauríem d'afegir que la xarxa sol ser de corda o de fibra tèxtil obtinguda del jute.

Esperem haver desvetllat les curiositats sobre la porteria, i un animem a seguir el blog i aquesta secció per anar descobrint coses interessants sobre el Girona FC i sobre l'esport rei.



La pilota:
Encetem una nova secció on periòdicament explicarem algunes curiositats relaciones amb el món del futbol, que tot i ser un esport seguit multitudinàriament, molta gent no les coneix. Avui ens centrarem en la pilota, que és la principal protagonista d’aquest esport. 

Sabeu quan medeix? De quin material estava feta abans? Quines proves ha de passar per poder-la fer servir en un partit oficial? 

Doncs us en farem cinc cèntims i respondrem a aquestes preguntes.


La pilota ha passat per diverses evolucions fins convertir-se en tal com avui la coneixem. Va començar sent una bola de drap o de cuir plena de crin de cavall o pèl de porc. Però la tecnologia s’ha anat introduïnt en el futbol i en l’actualitat ja no és així.

El reglament estableix que la pilota ha de ser esfèrica, de cuir o d’un altre material adequat. La seva circumferència ha de tenir entre 68 i 70 cm. El pes també és molt important i també està regulat; ha d’oscil·lar, abans de començar el partit, entre 410 i 450 grams. I la seva pressió serà l’equivalent a 0,6-1,1 atmosferes al nivell del mar.

Totes aquestes característiques les ha de reunir la pilota, per considerar-la adequada per la pràctica del futbol. Si la pilota es desinfla o es punxa, l’àrbitre es veu obligat a aturar el partit i se l’ha de substituir per una altra.

Imatge extreta de www.taringa.net

Però perquè una pilota surti a escena en un partit oficial, ha de passar certes proves que us desvetllarem a continuació: Se la llança 10 vegades contra una placa d’acer des d’uns 10 metres d’alçada per comprovar la seva elasticitat. Per comprovar que el seu pes sigui l’adequat, es pesa la pilota 3 vegades en una cabina segellada. Finalment, es xuta aquesta pilota 2000 vegades contra una placa d’acer a 50 km/h; si no perd la força, la pressió, ni el pes, prova superada. Ja és òptima per esdevenir la protagonista essencial.

Fins aquí la pilota. No deixeu de consultar el blog i descobrireu moltes altres curiosats que rodegen aquest esport, o fites que han passat durant la seva història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada