dilluns, 20 d’octubre del 2014

Descobrim com juga... Felipe Sanchón


Encetem una nova secció. Periòdicament analitzarem un futbolista de la plantilla actual per desvetllar quin és el seu paper dins l’equema tàctic de Machín, què aporta o pot aportar i quines són les seves funcions dins de l’equip. 

Començarem per Felipe Sanchón, el dorsal 19 del Girona. Per qui no ho sàpiga, amb la incorporació de Felipe a la disciplina del conjunt de Montilivi l’any 2012, el menut jugador iniciava la seva tercera etapa a Girona. Ja va pertànyer al club la temporada 2005-2006, i també va venir cedit l’any 2009. Actualment és un dels jugadors més importants de l’equip i assíduament té un lloc a l’onze inicial de Machín. Però de què juga realment Felipe? Què aporta?


Posició en el camp
Felipe és un jugador molt versàtil i dinàmic que pot jugar a qualsevol de les posicions d’atac de l’equip de Machín. Recordem que el Girona presenta pràcticament sempre un 5-3-2 com esquema tàctic. Doncs el dorsal 19 gironí, pot actuar en la línea de 3 com a migcampista ofensiu davant dels dos pivots defensius del centre del camp, pot actuar de segon punta darrera del davanter referència, i també l’hem vist en alguna ocasió fent del Messi del Girona jugant de fals davanter centre. En altres esquemes Felipe també pot jugar per la banda.

Com juga en atac. Habilitats
És un jugador esquerrà tancat. Si l’observem tècnicament, podrem veure que la majoria d’accions les realitza amb la cama esquerra: xut, dribbling o passada. Felipe es mou per una zona molt extensa del camp i el seu paper és molt important en l’atac gironí. Sovint es despenja a les bandes per sorprendre el rival, entra bé des de la segona línea, condueix bé els contraatacs, es mou correctament per la mitja punta, pot filtrar passades interiors, o encarar el porter quan actua més al davant. La seva funció és, normalment,  enllaçar el centre del camp amb la davantera, però també és important a la contra, i pot desbordar al rival perquè es sol moure amb certa llibertat per qualsevol zona de l’atac. No és un jugador rapidíssim però aporta velocitat, no és un jugador extremadament habilidós però en canvi pot desbordar, i no és un golejador nat però aporta sempre un bon número de gols. De fet aquesta temporada és el màxim golejador de l’equip. 

Com juga en defensa
Per tant podem veure que és important en totes les vessants del joc d’atac. Però Felipe no es redueix a això. També treballa en defensa perquè, quan els laterals gironins s’incorporen per la banda i especialment si algun dels pivots del mig camp també ataquen, Felipe ha de cobrir l’espai que deixen en defensa. Aquesta versatilitat ofensiva, unida al treball defensiu que ha de realitzar, expliquen que sovint hagi de ser substituït pel seu gran desgast. Però quan surt del camp, ja ha aconseguit sumar en tots aquells aspectes que l’entrenador li exigeix.

La pissarra
Ara explicarem gràficament en el següent esquema quines posicions pot adoptar Felipe en l’equema de Machín (posicions que apareixeran en vermell) i veurem per quina zona es mou en atac i quina en defensa.



Pissarra 1: els punts vermells indiquen les posicions d’atac on pot jugar Felipe 
Pissarra 2: últim 11 presentat per Machín a Montilivi

Imatge 1 extreta de aragirona.cat
Imatge 2 extreta de mundodeportivo.com

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada