dimarts, 24 de març del 2015

Els orígens de l'esport rei

REVISTA TOTS SOM GIRONA. NÚMERO 29. Pàgina 40.

Curiositats del fútbol. Els orígens de l'esport rei.


En l’actualitat, els amants d’aquest esport ens seiem davant la televisió a veure les evolucions dels nostre equip o estem impacients per assistir a Montilivi a veure les gestes esportives del nostre Girona. Però qui van inventar realment el futbol? Com va sorgir la idea? Quin va ser el primer equip de futbol de la història?  Intentarem respondre a aquestes preguntes i així desvetllar qui en l’origen d’aquest fantàstic esport que atrapa les masses i que permet, entre altres coses, que puguem acomodar-nos a la nostra butaca de l’estadi a gaudir de l’espectacle blanc-i-vermell.

La pilota porta molts segles sent la protagonista en diferents civilitzacions i cultures, on ja es jugava a alguna cosa que s’assemblava a l’esport més popular del planeta d’avui dia. A Centre Amèrica, l’any 1.400 a.C., es jugava a un esport anomenat POK-TA-POK que tenia algunes semblances amb el futbol. A Grècia i Roma, l’any 600 a.C., també es jugava amb la pilota. L’esport s’anomenava El episkyros a Grècia. La pilota es podia tocar amb les mans i els peus i servia d’entrenament militar. A Roma es jugada el harpastrum, que servia, entre altres coses, per potenciar la disciplina i el companyerisme, dos valors essencials en el futbol actual. A China, l’any 200 a.C., es jugava el Tsu Chu amb una pilota de plomes i pèl.

A la Bretanya i Normandia, en l’any 1100 d.C., es jugava el Soule, un joc rural força violent que enfrontava a parròquies o pobles sencers, i on s’utilitzava una pilota de pes i grans dimensions. Per influència del Soule, a Anglaterra, l’any 1200 d.C., es va jugar el Mob Football o Folk Football, un esport en el qual s’enfrontaven parrròquies, barris o pobles i en què els partits acabaven amb enormes destrosses i molts lesionats. També a Itàlia es jugava un esport similar al futbol d’avui dia. Era el Calcio Florentino i es practicava l’any 1500 d.C. Va néixer entre les classes altes de Florència i enfrontava a 4 equips, un de cada barri. Tenint en compte que calcio en italià significa patada, ens podem imaginar que es tractava d’un joc força violent.

Però, el futbol actual, qui el va inventar? Sabem, popularment , que van ser els anglesos. Però com va sorgir la idea?

L’anomenat folk football era molt popular a Anglaterra en el segle 19. Aquí comença tot. Arriba a les escoles més elitistes del país britànic. Cada escola tenia les seves regles per practicar-lo i es jugava amb els peus i amb les mans. Hi havia col·legis que disposaven de patis petits i allà va sorgir la tècnica del regat. Es jugava el dribbling game. Les escoles que tenien la sort de tenir un pati gran amb grans espais, practicaven la passada llarga i es corria darrera la pilota. Era el kick and run game.

La primera data important a recordar és l’any 1848. Un grup d’universitaris de Cambridge es van reunir per intentar unificar normes, davant la popularitat que estava adquirint aquell esport. Nou anys més tard, el 1857, es va fundar el primer equip de futbol de la història. Encara existeix en l’actualitat, es tracta del Sheffield Football Club.

Però el moment més important, on neix l’esport que avui dia coneixem, es produeix l’any 1863 a la Freemason’s Tavern de Londres. Allà van tenir lloc diverses reunions entre 12 col·legis anglesos on es practicava el futbol. Es van acabar signant les primeres regles universals, es va suprimir la possibilitat de practicar l’esport amb les mans, i va donar origen a la Football Association (FA, Federació Anglesa de futbol).

Aquest esport creixia en popularitat a Anglaterra i, 8 anys més tard (1871), va néixer la primera competició de futbol del món: la FA cup (Copa d’Anglaterra); us sona?  És, per tant, el torneig de futbol més antic del món. Llegint els diaris esportius veiem com cada temporada equips modestos es converteixen en matagegants eliminant els grans monstres de la Lliga anglesa. I és que es tracta d’una competició on hi participen equips de la Premier League, de la Football League, i de 5 categories per sota, entre d’altres.

A partir d’aquí, l’esport rei d’avui en dia, comença a extendre’s i, 40 anys més tard, ja es juga pràcticament en tot el món.

Gràcies als 12 col·legis que en el 1863 estableixen les primeres regles universals (The rules of Association Football) actualment podem gaudir d’aquest magnífic esport i gran espectacle que és el futbol, i podem disfrutar, cada 15 dies a Montilivi, dels partits dels nostres jugadors del Girona FC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada